ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ - ή Δημιουγούνται!

Πιστέψτε στην ΕΛΛΑΔΑ - γιατί έχει Αστήρευτες Πηγές.
Πιστέψτε στους ΕΛΛΗΝΕΣ - γιατί έχουν Απίστευτες Ικανότητες!
Ακολουθείστε το ΑΣΤΕΡΙ σας - αφού μάθετε Πώς να το Δημιουργείτε!
Βρείτε τις Δουλειές που Υπάρχουν, ή Δημιουργείστε τις, ...ακόμη και μέσα στην Κρίση - αφού μπορείτε με τα ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (κάντε Κλικ)!

Βρείτε εδώ την ΓΝΩΣΗ και ΕΜΠΕΙΡΙΑ που χρειάζεστε, δωσμένες όπου πρέπει σοβαρά, αλλά και όπου πρέπει με Χιούμορ, για:
* ΕΥΡΕΣΗ Εργασίας: Κανάλια Αναζήτησης, Βιογραφικό, Συνέντευξη, Πρόσληψη

* ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Δικής σας Δουλειάς: Τρόποι Εύρεσης Επιχειρηματικών Ιδεων, Αποδοτικοί Συνδυασμοί, κλπ.
* ΒΕΛΤΙΩΣΗ Εργασίας: Διατήρηση Θέσης, Αύξηση και Προαγωγή
* ΒΕΛΤΙΩΣΗ Αυτοαπασχόλησης ή Μ.Μ. Επιχείρησης: Αποδοτικοί Τρόποι Διαφήμισης και Marketing με Μηδαμινό ή Μηδενικό Κόστος

* ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: Στατιστικές, Συστήματα, Στρατηγικές (κυρίως για το Τζόκερ, αλλά με Εφαρμογές και για άλλα Τυχερά Παιχνδια).

Ελάτε στην Άκρη, τους εί
πε. Είπαν: Φοβόμαστε. Ελάτε στην Άκρη, τους είπε. Ήλθαν. Τους Έσπρωξε και ...ΠΕΤΑΞΑΝ!
(Τους είχε δημιουργήσει Φτερά, αλλά αυτοί δεν το είχαν πιστέψει - ακόμα!)
Come to the edge, he said. They said: We are afraid. Come to the edge, he said. They came. He pushed them and they ...FLEW!
Guillaume Apollinaire

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Συνέντευξη & Ερωτήσεις - 1: Μεθοδολογία για Προσλήψεις

Ήμουν πάλι σε ένα σεμινάριο και είδα τις ελλείψεις που δυστυχώς υπάρχουν σε νέους - ακόμη και σε όχι και τόσο νέους - σε όλα τα βήματα προς την Πρόσληψη. Αυτό που μου ζήτησαν οι περισσότεροι όμως σε αυτό το σεμινάριο ήταν να γράψω κάποια βασικά στοιχεία για την Συνέντευξη.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα ασχοληθούμε με αυτό το θέμα, που είναι πράγματι πολύ χρήσιμο σε εσάς που ψάχνετε για δουλειά.
To θέμα αυτό αφορά βέβαια την Συνέντευξη, αλλά πιο ειδικά τις Ερωτήσεις και την Μεθοδολογία με την οποία μπορείτε να τις χειριστείτε καλύτερα.

Δεν θα καταγράψουμε βέβαια εδώ όλες τις πιθανές Ερωτήσεις - πράγμα αδύνατο, εκτός κι αν θέλει κάποιος να πάει για τα "Ρεκόρ Γκίνες" - αλλά θα δούμε τι μπορείτε να κάνετε σε 3εις διαφορετικές Φάσεις. Δηλαδή ...
  1. Πριν από την Συνέντευξη, 
  2. Κατά την διάρκεια αυτής και ειδικά ...
  3. Μετά - για να κλείσει ο κύκλος της Πρόσληψης με επιτυχία.

Το πρώτο που πρέπει να κοιτάξουμε είναι αυτό που συνήθως λέμε ...

Τα "5Π" της Συνέντευξης



Αυτά βέβαια δεν είναι άλλα από τις 5 βασικές Ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε πριν καν σκεφθήτε οτιδήποτε άλλο για την Συνέντευξη. Αυτά λοιπόν τα "5Π" είναι οι  ίδιες 5 Ερωτήσεις για κάθε Επιχείρηση, αλλά οι 5 Απαντήσεις που θα δώσετε, κάθε φορά αλλάζουν. Οι 5 Ερωτήσεις λοιπόν είναι οι εξής:
  1. Πού βρίσκεται η Επιχείρηση: Σιγουρευτείτε ότι έχετε την ακριβή Διεύθυνση.
  2. Πότε πρόκειται να γίνει η Συνέντευξη: Ακριβή Ημέρα και Ώρα.
  3. Ποιον θα συναντήσετε εκεί: Ποιο είναι το Όνομά του και ποια Θέση κατέχει.
  4. Ποια Θέση προσφέρουν: Ποιά Προσόντα απαιτεί αυτή η Θέση.
  5. Πώς θα δείξετε την Μοναδικότητά σας: Ποια είναι τα Ιδιαίτερα Προσόντα και Ταλέντα, οι Γνώσεις και οι Εμπειρίες σας.

Ας δούμε λοιπόν τώρα ποιοι είναι  ...

Οι Βασικοί Κανόνες τις Συνέντευξης

Υπάρχουν 3 Φάσεις που αφορούν την Συνέντευξη, στις οποίες έχετε 3εις ευκαιρίες να αποδείξετε την αξία σας. Αν τις αξιοποιήσετε σωστά, αργά ή γρήγορα θα έχετε επιτυχία!

1η Φάση:  Τι θα Κάνετε Πριν την Συνέντευξη
  • Βρείτε και μελετείστε, τόσο το είδος της Επιχείρησης που θα επισκεφθείτε, όσο και την ίδια την Επιχείρηση, μέσα από Αρθρογραφία, ή και από Ετήσιες Αναφορές παρόμοιων Επιχειρήσεων. Βρείτε τα Θετικά και τα Αρνητικά τους Σημεία. Αυτό είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο. Παρακάτω θα δείτε το γιατί.
  • Διαμορφώστε το Βιογραφικό σας Σημείωμα έτσι ώστε να αντανακλά τις ανάγκες τόσο του είδους αυτών των Επιχειρήσεων, όσο και της συγκεκριμένης Επιχείρησης-στόχο σας.
  • Προσπαθήστε να εξαλείψετε τα πιθανά κενά στις χρονολογίες του Βιογραφικού σας, χωρίς να χρειαστεί να γράψετε ψέματα, αλλά σημειώνοντας τα χρόνια (αντί για μήνες και ημερομηνίες) και  βάζοντας συγκεκριμένες ασχολίες, ακόμη και σαν Εθελοντές.
  • Από τις Συνεντεύξεις που πήγατε μέχρι τώρα, κάνετε Λίστες (κατά είδος) με τις Ερωτήσεις που έχετε λάβει μέχρι τώρα. Βρείτε τις καλύτερες Απαντήσεις και μάθετέ τις απ' έξω κι ανακατωτά - αλλά όχι "παπαγαλικά", γιατί μπορεί να αλλάξει ο τρόπος που σας υποβάλλουν τις Ερωτήσεις!
  • Να έχετε καταγράψει τις Ικανότητες και τα Ταλέντα σας, τις Αδυναμίες και τις Ελλείψεις σας. Έτσι θα μπορούν αυτά να προβληθούν κατάλληλα, τόσο στο Βιογραφικό σας, όσο και κατά την Συνέντευξη.
2η Φάση:   Τι θα Κάνετε Κατά την Συνέντευξη
  • Ποτέ δεν θα κατηγορήσετε προηγούμενους Εργοδότες, καθώς και δεν θα αποκαλύψετε μυστικά από προηγούμενες Επιχειρήσεις! Αν παρασυρθείτε και το κάνετε για να φανείτε "καλοί" σε αυτούς, τότε θα πιστέψουν ότι το ίδιο θα κάνετε αργότερα και γι' αυτούς! Άρα ...χάσατε από χέρι.   
  • Τα πιθανά Λάθη από προηγούμενες Συνεντεύξεις, έγιναν - και αφού έγιναν, είναι πια παρελθόν. Μην τα αφήνετε να σας επηρεάσουν αρνητικά στις επόμενες Συνεντεύξεις. Αντιθέτως μάλιστα, θα πρέπει να τα αξιοποιήσετε, μαθαίνοντας από αυτά και χρησιμοποιώντας τα σαν οδηγούς για το μέλλον.   
  • Ποτέ δεν θα μιλάτε στην Συνέντευξη σα να βρίσκεστε σε Απολογία. Αν υπάρχουν π.χ. κενά στην Εργασία σας, να έχετε βρει Απαντήσεις που να είναι αποδεκτές και να είστε έτοιμοι να τις προβάλλετε όταν σας το ζητήσουν.
  • Αν ακόμη υπάρχουν κενά στις Χρονολογίες του Βιογραφικού σας, μπορείτε να πείτε ότι είχατε κάποια (συγκεκριμένη!) Εκπαίδευση, ή ότι βοηθούσατε κάποια φιλική σας Επιχείρηση. Αν τώρα αυτό αφορά την παρούσα περίοδο με την Οικονομική Κρίση, τότε μπορείτε να πείτε ότι δεν βρίσκατε δουλειά, ή ότι χάσατε αυτήν που είχατε - η οποία βέβαια και πάλι θα είναι συγκεκριμένη.
  • Όταν σας ρωτήσουν για τις Ικανότητες και τα Ταλέντα σας (ή οδηγώντας ακόμη κι εσείς την συζήτηση προς τα εκεί), μπορείτε να αναλύσετε αυτά - αφού τα έχετε βέβαια καταγράψει πριν από την Συνέντευξη. Αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει όσο μπορείτε με Παραδείγματα και προπαντός όχι με λεκτικές  ..."φουσκωτικές ύλες" του τύπου "Εγώ είμαι και κανένας άλλος"!
  • Αν πάλι σας ρωτήσουν για τις τυχόν Αδυναμίες και Ελλείψεις σας, δώστε κλειστές (δηλαδή περιορισμένες αλλά σαφείς) Απαντήσεις, που δεν θα δίνουν λαβή για περεταίρω Ερωτήσεις και ..."σκάλισμα" του θέματος!
  • Με κατάλληλες Ερωτήσεις που θα κάνετε εσείς,  βρείτε τα πιθανά Θετικά στοιχεία που έχει η Επιχείρησή τους μέσα στο είδος επιχειρήσεων που ανήκει, για να δείξετε πόσο καλά ξέρετε το περιβάλλον της  δουλειάς σας
  • Προπαντός όμως βρείτε με έντεχνες και πλάγιες Ερωτήσεις τα Αρνητικά, Αδύναμα ή Τρωτά σημεία που έχουν. Όσα Προβλήματά τους ανακαλύψετε - που να μπορείτε να λύσετε - τόσο περισσότερους "Λαχνούς" παίρνετε σε σχέση με τους άλλους Ανταγωνιστές σας Υποψήφιους. 
  • Με αυτούς τους δυο τελευταίους Κανόνες, όταν έλθει η ώρα της "Κλήρωσης", δηλαδή της επιλογής του πιο κατάλληλου Υποψήφιου για την Πρόσληψη, θα έχετε τις περισσότερες πιθανότητες να είστε εσείς οι Νικητές - αν το χειριστείτε βέβαια σωστά, όπως θα δούμε παρακάτω!
3η Φάση:   Τι θα Κάνετε Μετά την Συνέντευξη
  • Αξιοποιείστε την γνώση που αποκομίσατε για τα Προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά θα το κάνετε με βάση τον Κανόνα του "Κερδίζω - Κερδίζεις"! Θα προσπαθήσετε να τους βοηθήσετε να τα λύσουν με αντάλλαγμα να σας προσλάβουν, αλλά χωρίς ποτέ να το εκμεταλλευτείτε για άλλο σκοπό. Διότι τα νέα "ταξιδεύουν" και κάποιες άλλες πόρτες που θα απευθυνθείτε στο μέλλον, μπορεί να κλείσουν!  
  • Αφού λοιπόν γνωρίζετε κάποιο από τα Προβλήματα που έχουν - και μπορείτε να το λύσετε - τότε τις επόμενες 2-3 μέρες ..."κόβετε" το κεφάλι σας να βρείτε μια Λύση, η οποία θα είναι συμφέρουσα γι'  αυτούς (δηλαδή δεν θα είναι ακριβότερη από το ίδιο το πρόβλημα), αλλά παράλληλα θα απαιτεί ή θα επιδέχεται έστω την δική σας συνεργασία!
  • Όταν κάνετε τις επαφές σας με την επιχείρηση για να δώσετε την Λύση, κάντε το με φειδώ! Π.χ. πρώτα θα τους μιλήσετε τηλεφωνικά, ώστε να μην υποχρεωθείτε να δώσετε Σχέδια, Αριθμούς, κλπ. Κι αν σας καλέσουν στην επιχείρηση, θα πάτε μόνο με ένα σχέδιο, ή μια λίστα αριθμών.
  • Όταν πάτε εκεί θα έχετε ένα όσο γίνεται πιο χονδρικό διάγραμμα, ώστε να απαιτείται η δική σας ερμηνεία!
  • Αν χειριστείτε σωστά αυτή τη Φάση - τη μετά την συνέντευξη - τότε θα έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες αργά ή γρήγορα να πετύχετε την Πρόσληψη.    

Υπάρχουν άλλοι Κανόνες; Σίγουρα υπάρχουν. Είναι πάρα πολλά αυτά που μπορούμε να πούμε σε ένα σεμινάριο με το θέμα αυτό και ακολούθως βέβαια να εφαρμόσετε. Αλλά για εδώ, προς το παρόν, αυτοί είναι οι πιο αναγκαίοι Κανόνες, που πρέπει να μάθετε και να αξιοποιήσετε.
Μελλοντικές Προοπτικές

Μετά από αυτά, τι; 
Όπως πάντα, είμαι διαθέσιμος να παρουσιάσω τα Δωρεάν Σεμινάριά μου, σε τοπικούς σας φορείς. Βρείτε τους, μιλήστε τους για την προσπάθεια που κάνω και καλέστε με να έλθω. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στις ειδικές σελίδες, στην αριστερή στήλη του Blog:
  • "Επικοινωνία" και βέβαια...
  • "Δωρεάν Σεμινάρια"
Θυμηθείτε: 


Όποιο Πρόβλημα κι αν αντιμετωπίσατε, 
το πρόβλημα αυτό ...αντιμετωπίζεται! 
Ότι κι αν σας σταμάτησε από μια Πρόσληψη
μπορούμε να το σταματήσουμε!
Τα Θαύματα - και εδώ - δεν γίνοντα,
αν δεν τα υλοποιήσουμε!

Quiz

Όποιος θέλει μπορεί να κάνει ένα "Σχόλιο" παρακάτω με την χειρότερη Ερώτηση που αντιμετώπισε μέχρι τώρα σε συνέντευξη, καθώς και το είδος της Επιχείρησης που άκουσε αυτή την Ερώτηση. 
Προσοχή: Δεν θα ήθελα να αναφέρετε την συγκεκριμένη Επιχείρηση, αλλά το είδος στο οποίο ανήκει. Π.χ. Βιβλιοπωλείο, Δημοτική Επιχείρηση, Εργοστάσιο, Συνεργείο, κλπ. Δεν θέλουμε να καταδικάσουμε κανένα. Να συνεργαστούμε μόνο θέλουμε - προς όφελος όλων των εμπλεκομένων.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου