ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ - ή Δημιουγούνται!

Πιστέψτε στην ΕΛΛΑΔΑ - γιατί έχει Αστήρευτες Πηγές.
Πιστέψτε στους ΕΛΛΗΝΕΣ - γιατί έχουν Απίστευτες Ικανότητες!
Ακολουθείστε το ΑΣΤΕΡΙ σας - αφού μάθετε Πώς να το Δημιουργείτε!
Βρείτε τις Δουλειές που Υπάρχουν, ή Δημιουργείστε τις, ...ακόμη και μέσα στην Κρίση - αφού μπορείτε με τα ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (κάντε Κλικ)!

Βρείτε εδώ την ΓΝΩΣΗ και ΕΜΠΕΙΡΙΑ που χρειάζεστε, δωσμένες όπου πρέπει σοβαρά, αλλά και όπου πρέπει με Χιούμορ, για:
* ΕΥΡΕΣΗ Εργασίας: Κανάλια Αναζήτησης, Βιογραφικό, Συνέντευξη, Πρόσληψη

* ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Δικής σας Δουλειάς: Τρόποι Εύρεσης Επιχειρηματικών Ιδεων, Αποδοτικοί Συνδυασμοί, κλπ.
* ΒΕΛΤΙΩΣΗ Εργασίας: Διατήρηση Θέσης, Αύξηση και Προαγωγή
* ΒΕΛΤΙΩΣΗ Αυτοαπασχόλησης ή Μ.Μ. Επιχείρησης: Αποδοτικοί Τρόποι Διαφήμισης και Marketing με Μηδαμινό ή Μηδενικό Κόστος

* ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ: Στατιστικές, Συστήματα, Στρατηγικές (κυρίως για το Τζόκερ, αλλά με Εφαρμογές και για άλλα Τυχερά Παιχνδια).

Ελάτε στην Άκρη, τους εί
πε. Είπαν: Φοβόμαστε. Ελάτε στην Άκρη, τους είπε. Ήλθαν. Τους Έσπρωξε και ...ΠΕΤΑΞΑΝ!
(Τους είχε δημιουργήσει Φτερά, αλλά αυτοί δεν το είχαν πιστέψει - ακόμα!)
Come to the edge, he said. They said: We are afraid. Come to the edge, he said. They came. He pushed them and they ...FLEW!
Guillaume Apollinaire

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Blogging, Μαθήματα, Μηνύματα - 3: Ο Τρόπος Γραφής


Ο Τρόπος Γραφής (Writing Style)
Θέλω να σας πω λίγα λόγια για τον τρόπο που γράφω, γιατί έχει υπάρξει κάποια ...προϊστορία.
Θα πρέπει να λάβετε υπ' όψιν πως ήδη όταν φοιτούσα στο Πολυτεχνείο στις ΗΠΑ, στο μάθημα των Αγγλικών (όχι για ξένους, αλλά σαν κανονικό μάθημα γλώσσας για τους Αμερικανούς φοιτητές) ήμουν ο πρώτος μαθητής και μάλιστα πήρα υποτροφία χάρη σε αυτό. Θυμάμαι  π.χ. ότι...
  • Ο Καθηγητής με σήκωνε στον πίνακα να διαβάσω την Έκθεσή μου, για να μάθουν οι υπόλοιποι πώς να γράφουν καλύτερα,  ή όταν πήγαμε σε κλασσικούς συγγραφείς, ...
  • Με έβαζε να περιγράψω την ιστορία π.χ. του Οιδήποδα, ζωγραφίζοντας βέβαια εγώ και τον Χάρτη της Αρχαίας Ελλάδος, δείχνοντας τα μέρη όπου εξελισσόταν η ιστορία.
  • Σε ομαδικά Projects πάλι, η ομάδα μου με έβαζε να συντονίζω και τα υπόλοιπα μέλη της κατά την παρουσίαση, ώστε να ταιριάζουν και να υπάρχει συνέχεια στα κείμενα, τα σχέδια, κλπ.
Σημαντικές Λέξεις και Προτάσεις
Για τον τρόπο γραφής μου λοιπόν που έλεγα, ένα παράδειγμα είναι ότι πολλές φορές τονίζω τις κύριες λέξεις μιας πρότασης, γράφοντας το πρώτο τους γράμμα Κεφαλαίο. Συνήθως αυτό συμβαίνει με κάποια Ουσιαστικά, σπάνια με Ρήματα και ακόμη σπανιότερα με όλα τα άλλα Μέρη του Λόγου. Αυτό το έχω πάρει από τον τρόπο που γράφω τα Βιογραφικά Σημειώματα, όπου οι Κύριες Έννοιες μιας πρότασης ή και παραγράφου θα πρέπει να ξεχωρίζουν ώστε να μπορεί να τις (ξανα-)βρει αυτός που τις διαβάζει (δηλ. ο Προϊστάμενος, κλπ.)

Επίσης, αν δούμε το κείμενο σαν ένα Δάσος, τότε θα θέλαμε να δούμε κάποια σημαντικά στοιχεία του δάσους να ξεχωρίζουν σε κάποιο "Ξέφωτο".
Όταν λοιπόν στην ροή του κειμένου υπάρχουν κάποιες Σημαντικές Προτάσεις σταματάω  το κείμενο και βγάζω αυτές τις προτάσεις έξω από την παράγραφο, ώστε να ξεχωρίζουν. Δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ για να το δείτε αυτό, γιατί το βλέπετε παντού στα κείμενά μου και ήδη το έκανα λίγο παραπάνω.
Για κάποιους βέβαια αυτός ο τρόπος γραφής δεν ταιριάζει απόλυτα σε ένα Άρθρο  - και κατ' επέκταση σε ένα Εγχειρίδιο, Οδηγό ή Βιβλίο.
Όμως...
  • Όταν έγραφα με τον τρόπο που να ταιριάζει σε αυτά, όσοι τα διάβαζαν μου έλεγαν ότι ο τρόπος αυτός είναι πολύ συμπυκνωμένος ή ξερός και επομένως κουραστικός!

Έτσι λοιπόν άρχισα να αλλάζω τον τρόπο που έγραφα τα κείμενα και να δοκιμάζω διάφορα σχήματα, ώσπου άρχισε να διαμορφώνεται σταδιακά ο σημερινός τρόπος γραφής μου. 
Ευτυχώς τότε άρχισα να ακούω και τα πρώτα θετικά σχόλια. 
Αυτό που σας περιέγραψα βέβαια, για τα σημαντικά σημεία, είναι ένα από τα στοιχεία που χρησιμοποιώ, αλλά όχι και το μοναδικό. Υπάρχουν κι άλλα που δεν φαίνονται τόσο εύκολα.


Προβλήματα, Μαγικές Εικόνες και ολίγο ...Suspense


Κάποιοι άλλοι τρόποι γραφής λοιπόν, που συνυπάρχουν στα κείμενα που γράφω, είναι οι εξής:
  • Να δίνω Παραδείγματα και να δημιουργώ Διάλογο, σα να βρισκόμαστε σε ζωντανό Σεμινάριο..
  • Να δείχνω ένα Πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Εκπαιδευόμενοί μου στα Σεμινάρια, ή οι Αναγνώστες μου στο Blog, ειδικά αν είναι δύσκολο - ή και ανυπέρβλητο - και έπειτα...
  • Να παρουσιάζω την Λύση του σαν να εμφανίζεται μέσα από ένα Πεδίο στην Ομίχλη, η οποία διαλύεται, ή σα να είναι μέσα σε μια Μαγική Εικόνα, που εμφανίζεται σιγά-σιγά.
  • Μου λένε επίσης ότι κάποιες φορές δημιουργώ Suspense (Αγωνία) για κάποιο Αποτέλεσμα ή κατάληξη, δηλαδή για το αν υπάρχει Λύση και ποια Μορφή θα έχει και ...
  • Είναι αλήθεια ότι παρατείνω την Κορύφωση, δηλαδή την παρουσίαση της τελικής Λύσης, παραθέτοντας σταδιακά μερικές ενδιάμεσες μικρο-λύσεις, αποκαλύπτοντας έτσι κάποιο στάδιο ή πλευρά της συνολικής Λύσης.
Ο τρόπος αυτός οφείλεται στο γεγονός ότι μου αρέσει πολύ να λύνω προβλήματα. Ειδικά μου αρέσουν αυτά που λέμε Προβλήματα Σκέψης, τα οποία βέβαια συνήθως είναι Προβλήματα Λογικής. Πιο συγκεκριμένα μου αρέσουν τα προβλήματα εκείνα που δείχνουν ότι ...δεν έχουν λύση, αυτά δηλαδή που τα βλέπεις και διαπιστώνεις ότι έχεις μπροστά σου έναν "τοίχο", τον οποίο είναι αδύνατον να ξεπεράσεις. 
Θέλετε να δείτε τι εννοώ; Εντάξει, ας δούμε ένα...

Παράδειγμα Προβλήματος:

Θα προσπαθήσω τώρα να περιγράψω ένα Πρόβλημα λιτά, δηλαδή με όσο γίνεται λιγότερα  στοιχεία.  Μπορείτε να αρχίσετε να σχεδιάζετε το πρόβλημα και ακολούθως να προσθέτετε στοιχεία καθώς θα προχωράμε στην περιγραφή.
  1. Έχουμε ένα Δάσος, που έχει 1.000 χιλιόμετρα από Βορρά προς Νότο και 200 χιλιόμετρα από Ανατολή προς Δύση.
  2. Μέσα στο Δάσος τρέχει ένα Τραίνο από Βορρά προς Νότο, το οποίο βρίσκεται στα πρώτα 100 χιλιόμετρα και έχει να διανύσει άλλα 900 χιλιόμετρα .
  3. Εκείνη τη στιγμή τους τηλεφωνούν από τον σταθμό και τους λένε ότι πίσω τους , στην αρχή του Δάσους, έχει πιάσει φωτιά, η οποία εκτείνεται σε όλο το πλάτος του Δάσους, από Ανατολή μέχρι Δύση και προχωράει προς Νότο, δηλαδή έρχεται προς το Τραίνο.
  4. Η Ταχύτητα με την οποία κατεβαίνει η Φωτιά προς Νότο είναι διπλάσια της μέγιστης Ταχύτητας του Τραίνου.
  5. Άρα σε μια Ώρα η Φωτιά θα πέσει πάνω στο Τραίνο.
  6. Επειδή όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα έχουν πάει να βοηθήσουν τα Χωριά μέσα στο Δάσος, ο Μηχανοδηγός και οι Επιβάτες θα πρέπει να κάνουν μόνοι τους ότι μπορούν για να σωθούν.
  7. Τότε λοιπόν, ο Μηχανοδηγός σταματάει το Τραίνο, βγαίνουν όλοι έξω, κάνουν μια "σύσκεψη", βρίσκουν την Λύση, την εφαρμόζουν και σώζονται.
Το ζητούμενο βέβαια είναι να βρει κανείς τι έκαναν και σώθηκαν. 

Τώρα, αφού το προσπαθήσετε και δείτε ότι "δεν λύνεται", θα μου πείτε ότι ...αυτό το πρόβλημα δεν έχει και τόση σημασία για την Επαγγελματική σας πρόοδο - εκτός κι αν σας συμβεί κάτι τέτοιο όταν ...πηγαίνετε σε επαγγελματικό ραντεβού (πράγμα που το απεύχομαι)!

Το πρόβλημα αυτό λοιπόν δείχνει να είναι "άλυτο". Αλλά είναι έτσι; Όχι. 
Η λύση υπάρχει και είναι απλή.

Έχοντας λοιπόν την εμπειρία να λύνω προβλήματα σαν κι αυτό,  μπορώ και βοηθάω να βρίσκονται λύσεις σε δύσκολα προβλήματα Απασχόλησης. Ας δούμε λοιπόν μερικά ...


Παραδείγματα Εφαρμογής:
  • Όταν ένας Υποψήφιος για Δουλειά πάει για Συνέντευξη, αν θέλει να "κλειδώσει" την Πρόσληψη, θα πρέπει να βρει κάποιο συγκεκριμένο Πρόβλημα του υποψήφιου Εργοδότη και να δώσει Λύση - κι ας μην ήξερε ο ίδιος ο Εργοδότης ότι υπήρχε το Πρόβλημα, πόσο μάλλον η Λύση!
    • Αυτή η περίπτωση αναλύεται στο κεφ. "Ο Τελευταίος Υποψήφιος" στο υπό έκδοση βιβλίο μου "Πώς να βρεις Εργασία με ή χωρίς Προϋπηρεσία".
  • Όταν ένας Μ.Μ. Επιχειρηματίας έχει να αντιμετωπίσει έναν Ανταγωνιστή, που φαίνεται ακατανίκητος, θα πρέπει να ακολουθήσει παρόμοια Στρατηγική και Τακτικές.
    • Και αυτή η περίπτωση αναλύεται στο υπό έκδοση βιβλίο μου "Μυστικά Επιτυχίας του Μικροεπιχειρηματία με Ανέξοδους Τρόπους Διαφήμισης και Marketing"
Ίσως είναι κι αυτά μερικά από τα στοιχεία που έχουν επηρεάσει το "κοινό" μου, με αποτέλεσμα να είναι τόσο πολλοί εκείνοι που έχουν βάλει το Blog αυτό στα "Αγαπημένα" τους.
Εύχομαι ...

 ...το ίδιο να κάνετε κι εσείς. Για να το πετύχετε λοιπόν μπορείτε να κάνετε τα εξής:
  • Δείτε πώς γράφουν οι διάφοροι Συγγραφείς που σας αρέσει να διαβάζετε. 
  • Πειραματιστείτε και δημιουργείστε έναν Δικό σας μοναδικό Τρόπο Γραφής, 
  • Αξιοποιείστε την Ανάδραση (interaction) από το κοινό σας για μικροβελτιώσεις.

Feedback:
  • Ποια νομίζετε ότι θα είναι η Λύση στο Πρόβλημα με το Τραίνο;
  • Πώς μπορεί ένας Μ.Μ. Επιχειρηματίας να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο ανταγωνιστή του;
  • Πώς μπορεί ένας (Ελεύθερος - ή μη) Επαγγελματίας να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει την όποια  "Φωτιά" έρχεται κατά πάνω του;
Δώστε (Ιδέες) και σώστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου