Εργασία ή Καριέρα;
Το ερώτημα "Εργασία ή Καριέρα" είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, για το οποίο δίνω οδηγίες σε άλλα άρθρα. Εδώ όμως θέλω, πολύ απλά, να δείξω τους ορισμούς και τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους.
"Ορισμοί"
Εδώ δεν θέλουμε βέβαια τους πλήρεις - επιστημονικούς - ορισμούς των δυο αυτών εννοιών, αλλά ένα από τα βασικά στοιχεία τους που μας ενδιαφέρει.
- Η Εργασία σας στην κάθε Επιχείρηση αφορά κάτι που μπορεί να είναι προσωρινό, ή να διαρκέσει μια ζωή.
- Η Καριέρα είναι το σύνολο των Εργασιών που θα κάνετε στις διάφορες Επιχειρήσεις που θα πάτε.
Η βασική διαφορά που έχουν μεταξύ τους αυτές οι δυο ...κυρίες (μια και μας απασχολούν καθ' όλη την εργάσιμη ζωή μας), είναι ότι:
- Η Εργασία απαιτεί μια λίγο ή πολύ ζυγισμένη Απόφαση, ανάμεσα σε διάφορους παράγοντες, αλλά...
- Η Καριέρα απαιτεί ένα καλό Πλάνο - το οποίο δυστυχώς δεν γίνεται πάντα - που θα επηρεάσει όλη τη ζωή μας.
Αυτό που συνηθίζω να συμβουλεύω στα σεμινάριά μου πάντως, είναι το εξής:
- Μη πάτε να βρείτε απλώς μια Δουλειά για να πάρετε κάποια (λίγα ή πολλά) χρήματα.
- Αν όμως το κάνατε ήδη αυτό, ...συνεχίστε να ψάχνετε και να πετυχαίνετε Καλύτερες Δουλειές.
Και πάλι, οι "Καλύτερες Δουλειές" δεν είναι αυτές που θα πάρετε περισσότερα Λεφτά για τώρα, αλλά εκείνες στις οποίες μπορείτε να μάθετε μια Τέχνη, που θα σας αποφέρει μεγαλύτερες αποδοχές στο Μέλλον !
Εύρεση, Βελτίωση, Δημιουργία, Καθορισμός
Ας έλθουμε τώρα στο κυρίως θέμα του άρθρου αυτού. Εδώ λοιπόν αναφερόμαστε σε κάποιες διαφορετικές έννοιες:
- Εύρεση Εργασίας (Αυτο-απασχόλησης)
- Βελτίωση Εργασίας (Αυτο-απασχόλησης)
- Δημιουργία Δική μας Δουλειάς (Ετερο-απασχόλησης)
- Βελτίωση Δική μας Δουλειάς (Ετερο-απασχόλησης)
- Καθορισμός Καριέρας (Αυτο-ή-Ετερο-απασχόλησης)
Οι τελευταία έννοια πήγε λίγο χωριστά, για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω. Οι 4 πρώτες έννοιες πάλι μπορεί να είναι διαφορετικές και να χωρίστηκαν κι αυτές σε δυο ομάδες, αλλά όμως όλες έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά ή παράγοντες. Αυτά τα κοινά χαρακτηριστικά συνήθως επηρεάζουν το Βιογραφικό σας Σημείωμα ή την Δική μας Δουλειά (Μ.Μ. Επιχείρηση).
Για όλες λοιπόν αυτές τις 5 παραπάνω έννοιες, τα χαρακτηριστικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
- Εξωτερικά και Εσωτερικά.
Ας δούμε τώρα τι περιέχει κάθε μια απ' αυτές τις δύο κατηγορίες.
1. Εξωτερικά Χαρακτηριστικά
Αυτά τα χαρακτηριστικά χωρίζονται πάλι σε δυο υποκατηγορίες, δηλαδή σε Πρωτεύοντα, αυτά που λίγο-πολύ τα γνωρίζουν όλοι, καθώς επίσης και τα Δευτερεύοντα, εκείνα δηλαδή που λίγοι τα ξέρουν και ακόμη λιγότεροι τα λαμβάνουν υπ' όψη.
Συχνά όμως οι δεύτεροι είναι αυτοί που πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα στο στάδιο της Πρόσληψης. Θα μιλήσουμε για τα Στάδια προς την Πρόσληψη κάπου αλλού. Προς το παρόν όμως, ας προχωρήσουμε στο θέμα μας.
α.- Πρωτεύοντα
Είναι αυτά που συνήθως ονομάζουμε "Τυπικά Προσόντα":
- Σπουδές
- Προϋπηρεσία
β.- Δευτερεύοντα:
- Εμπειρίες: Εθελοντική Εργασία, κλπ.
- Συμμετοχές σε Συλλόγους, "Ομάδες Εργασίας" σε Σχολές, κλπ.
- Ανάγκες: Οικονομικές, Οικογενειακές, Κοινωνικές
- Απόσταση από το Σπίτι
Διαχωρισμός Προϋπηρεσίας και Εμπειρίας
Εδώ θα πρέπει να δωθεί μια εξήγηση για την σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην Προϋπηρεσία και την Εμπειρία. Είναι δυο έννοιες τις οποίες πολλοί είναι εκείνοι που τις μπερδεύουν. Γενικώς λοιπόν, από την δική μου εμπειρία εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια που βοηθάω άτομα να βρουν δουλειά, θα έλεγα ότι ισχύουν τα εξής:
- Σε ένα άτομο υπάρχει συνήθως Αλληλοσυμπλήρωση ανάμεσα σε αυτές τις δυο έννοιες, δηλαδή η κάθεμια από αυτές συμπληρώνει την άλλη.
- Κάποιες φορές βέβαια υπάρχει και Αλληλοεπικάλυψη.
Γενικώς πάντως στα σεμινάριά μου διαχωρίζουμε τις δυο αυτές έννοιες, έτσι που να βοηθούν πάρα πολύ τα άτομα εκείνα ειδικά που δεν έχουν Προϋπηρεσία, αλλά όμως ανακαλύπτουμε ότι διαθέτουν αρκετή Εμπειρία. Πώς γίνεται αυτό;
Ας δούμε πώς ορίζεται η κάθε μία από αυτές:
Ας δούμε πώς ορίζεται η κάθε μία από αυτές:
- Προϋπηρεσία είναι η πιο "επίσημη" από τις δυο έννοιες και συνήθως είναι αυτή που λαμβάνει κάποιος για Εργασίες στις οποίες έχει πληρωθεί - χωρίς αυτό να είναι πάντα απαραίτητο.
- Εμπειρία είναι όλα τα "ανεπίσημα" βιώματα που απέκτησε ένα άτομο, σε δουλειές που έκανε λόγω συμμετοχής του γενικώς σε "Μη Κερδοσκοπικές Επιχειρήσεις", όπως είναι:
- Οι Σύλλογοι πάσης φύσεως
- Οι Κατασκηνώσεις
- Οι διάφορες Ομάδες που συμμετείχε,
- κλπ. κλπ.
2. Εσωτερικά Χαρακτηριστικά
Αυτά χωρίζονται πάλι σε δύο είδη, τα Εξωστρεφή και τα Εσωστρεφή. Κάποια δηλαδή από αυτά κατευθύνονται προς τα μέσα και καθορίζουν την ψυχική μας κατάσταση και κάποια άλλα κατευθύνονται προς τα έξω και καθορίζουν αυτά που βγάζουμε προς την κοινωνία.
α.- Εξωστρεφή
- Ταλέντα και Ικανότητες
- Εντοπισμός Ευκαιριών, Προοπτικών
- Εντοπισμός Προβλημάτων, Εύρεση Λύσεων
- Σκοποί και Στόχοι
- Ενδιαφέροντα
- Life-Style
β.- Εσωστρεφή:
- Αξίες
- Πεποιθήσεις
- Αυτοπεποίθηση
- Αισιοδοξία
Οι 5 Επαγγελματικοί Τομείς:
Αυτά λοιπόν είναι μερικά από τα στοιχεία, χαρακτηριστικά, ή Παράγοντες, που μπορείτε να στηριχτείτε, για αυτά που αναφέραμε στην αρχή αυτού του άρθρου, δηλαδή τις "5 διαφορετικές έννοιες".
Βέβαια αυτές οι 5 έννοιες αποτελούν τους 5 βασικούς τομείς της Επαγγελματικής σας κατάστασης ή βελτίωσης:
- Εύρεση Εργασίας (Αυτο-απασχόλησης)
- Βελτίωση Εργασίας (Αυτο-απασχόλησης)
- Δημιουργία Δική μας Δουλειάς (Ετερο-απασχόλησης)
- Βελτίωση Δική μας Δουλειάς (Ετερο-απασχόλησης)
- Καθορισμός Καριέρας (Αυτο-ή-Ετερο-απασχόλησης)
Τι; Αυτό ήταν; Πώς θα καταλάβουμε τι θα κάνουμε και πώς θα το κάνουμε. Εδώ μιλάς για τόσα διαφορετικά θέματα.
Ησυχάστε. Αν δεν βλέπετε το πώς θα συνδέσετε αυτά που αναφέρουμε πιο πάνω με την βελτίωση του Επαγγελματικού επιπέδου στο οποίο βρίσκεστε, καλό θα ήταν να διαβάζατε τα υπό έκδοση βιβλία που έχω γράψει, με τίτλους:
- Πώς θα Βρείτε Εργασία με ή χωρίς Προϋπηρεσία, Ιστορίες Επιτυχίας
- Μυστικά Επιτυχίας του Μ.Μ. Επιχειρηματία, Ανέξοδοι Τρόποι Διαφήμισης και Marketing.
Επειδή όμως δεν μπορείτε να τα βρείτε ακόμη, θα προσπαθήσω να σας δώσω εδώ μερικά ...
Παραδείγματα:
Πράγματι είναι πολλές οι περιπτώσεις, οπότε για να τις ξεκαθαρίσω, θα δώσω από ένα παράδειγμα για κάποιες από αυτές με τρόπο που να καταλάβετε και τις υπόλοιπες. Μιλάμε βέβαια για τους Παράγοντες που επηρεάζουν τους 5 Επαγγελματικούς Τομείς.
Σπουδές και Προϋπηρεσία:
- Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν αυτούς τους δύο Παράγοντες όσο μπορούν πιο ...οικονομικά, λες και είναι βενζίνη. Δεν είπαμε να βάλετε ψεύτικες Σπουδές και Προϋπηρεσία - αυτό δεν θα το κάνετε ποτέ! Αλλά λίγο ψάξιμο - στα "χαρτιά" μας - δεν βλάπτει. Για όποιον από τους 5 Επαγγελματικούς Τομείς κι αν ενδιαφέρεστε, θα πρέπει να βρείτε και να αξιοποιήσετε το 100% των "Τυπικών Προσόντων" σας.
- Ακόμη κι αν πρέπει να προσαρμόζετε - σας συμβαουλεύω πάντα - το Βιογραφικό Σημείωμα στην εκάστοτε Θέση και Επιχείρηση, στο ντοσιέ με το Γενικό Αρχείο σας, θα τα έχετε ΌΛΑ. Έτσι θα μπορείτε από εκεί να επιλέγετε με "Copy - Paste" (ή όπως το λένε κάποιοι άλλοι ...Κοπή - Ραφή ) - το τι θα βάλετε στο Β.Σ. κάθε φορά κατά το δοκούν.
Εμπειρίες και Συμμετοχές, Ταλέντα και Ικανότητες:
Θα σας δώσω ένα μόνο παράδειγμα, που όμως συνδυάζει και τα τέσσερα αυτά στοιχεία.
Θα σας δώσω ένα μόνο παράδειγμα, που όμως συνδυάζει και τα τέσσερα αυτά στοιχεία.
- Ήταν ένας νεαρός χωρίς προϋπηρεσία, που ζητούσε να βρει δουλειά. Δεν θυμάμαι πια τις Σπουδές που είχε κάνει, αλλά από την προκαταρκτική "ανάκριση" που του έκανα για το Βιογραφικό, ανάμεσα στα άλλα αποκαλύφθηκε πως ήταν η ψυχή σε εκδηλώσεις των Συλλόγων που συμμετείχε, όπου αναλάμβανε να φέρει σε πέρας τις ετήσιες Εκθέσεις. Εκεί λοιπόν έκανε ...θραύση στο να πείθει δηλαδή τον κόσμο
- Να αγοράζουν μικρο-κατασκευές του εκάστοτε Συλλόγου όπου ανήκε,
- Και επίσης στο να βρίσκει νέα Μέλη μεταξύ των Επισκεπτών της έκθεσης.
- Έτσι ανακαλύψαμε ότι έχει ένα φυσικό Ταλέντο στις ...Πωλήσεις. Τον πήγα λοιπόν σε ένα κατάστημα, όπου απέδωσε τα μέγιστα και από εκει συνέχισε να πηγαίνει σε όλο και καλύτερη Επιχείρηση με καλύτερη Θέση και Απολαβές.
- Εδώ δεν χρειάζεται καν να δώσουμε παράδειγμα. Όποιος μπορεί να κάνει αυτά τα τέσσετα (δεν έχω καμιά ιδιαίτερη προτίμηση με τις τετράδες), ...τον θέλω για Συνεργάτη στο Blog. Αυτό το τελευταίο θα το έλεγα άνετα πριν από ένα χρόνο, αλλά απ' ότι βλέπω η κόρη μου τείνει να καταλάβει αυτή την θέση!
- Πάντως ακόμη και δυο από αυτούς τους τέσσερεις Παράγοντες αν κατέχετε, οι προοπτικές σας είναι άριστες. Όποιος δεν σας πάρει στη δούλεψή του, αυτός χάνει κι όχι εσείς!
- Εσείς απλά ακολουθείστε τις οδηγίες που θα βρείτε διάσπαρτες σε αυτό το Blog και ξεκινείστε μια Δουλειά Δική σας.
- Βλέπετε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σε κάθε Λύση, ...ψάχνουν να βρουν ένα Πρόβλημα. Αν λοιπόν εσείς κάνετε το αντίθετο, δηλαδή αν σε κάθε Πρόβλημα κοιτάτε να βρείτε μια Λύση (αυτό κάνω κι εγώ), τότε μπορείτε να κάνετε σχεδόν τα πάντα - μέσα στο πεδίο γνώσεων που έχετε ή που μπορείτε να αποκτήσετε.
- Πάλι ...ντόρτια. Δεν θα ξανααπολογηθώ, αλλά τουλάχιστον κάνουν καλές ...πόρτες στο Τάβλι! Αυτοί οι 4 Παράγοντες ίσως είναι οι πιο δύσκολοι για να βρείτε μόνοι σας πώς συνδέονται με οποιονδήποτε από τους 5 Επαγγελματικούς Τομείς. Χωρίς αυτούς όμως, τα υπόλοιπα Προσόντα δεν αξίζουν φράγγο - για εσάς. Γιατί; Μα, όποια άλλα Προσόντα κι αν έχετε, τα έχετε επειδή ταιριάζουν με αυτούς εδώ τους Παράγοντες. Ότι δεν συμφωνεί μαζί τους, είναι ξεκρέμαστο.
- Ακόμη κι αν δεν ψάχνετε για Δουλειά, αλλά έχετε μια Δική σας, αν δεν έχετε κάποιους συγκεκριμένους Σκοπούς και Στόχους, δεν πάτε πουθενά και η όποια μικροεπιχείρηση έχετε, θα αδυνατεί να σταθεί στα πόδια της.
- Στηριχθείτε λοιπόν σε αυτά και σχεδιάστε το μέλλον της επιχείρησής σας όσο γίνεται πιο λαμπρό. Το ίδιο κι εσείς που ξεκινάτε ή έχετε μια Καριέρα δουλεύοντας άλλού.
- Όποιος δεν καταλαβαίνει την αξία που έχουν αυτοί οι τέσσερεις Παράγοντες σε κάθε ένα από τους 5 Επαγγελματικούς Τομείς, ...χάνει - δηλαδή "βγαίνει" από το Παιχνίδι (της Επαγγελματικής Αποκατάστασης ή Βελτίωσης).Αν δεν λάβετε υπ' όψη και δεν καλλιεργήτε συνεχώς αυτούς τους Παράγοντες, τότε δύσκολα θα πετύχετε σε οποιονδήποτε από τους 5 Επαγγελματικούς Τομείς κι αν βρίσκεστε.
Για Πρόσθετη Βοήθεια
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να το ζητήσετε εύκολα με κάποιο Σχόλιο, ή να απαντήσετε στα (ενδεικτικά) ερωτήματα που ακολουθούν:
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να το ζητήσετε εύκολα με κάποιο Σχόλιο, ή να απαντήσετε στα (ενδεικτικά) ερωτήματα που ακολουθούν:
- Ποιες δυσκολίες συναντάτε όταν γράφετε το Βιογραφικό σας Σημείωμα;
- Ποια νομίζετε ότι είναι τα αδύνατα σημεία σας στο Βιογραφικό Σημείωμα;
- Πόσα Βιογραφικά Σημειώματα στέλνετε κατά Μέσον Όρο (σε αντίστοιχες Επιχειρήσεις) για να σας στήλουν αυτές μια απάντηση;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου